Fenegriek kaas

      No Comments on Fenegriek kaas

fenegriek kaas

Ook zo dol op kaas? Dan moet je zeker eens fenegriek kaas proberen. Dat is kaas met een nootachtige smaak, die gemaakt is met het kruid fenegriek. Met fenegriek kaas serveer jij eens een keer iets anders op verjaardagen. Of geef een fenegriek kaas cadeau aan een andere kaasliefhebber. Met fenegriek kaas zit je bij elke kaasliefhebber goed.

Fenegriek

Fenegriek is een heel bijzonder kruid. Het is al duizenden jaren oud en wordt van oudsher gebruikt in de alternatieve geneeskunde. Fenegriek zou bijdragen aan een gezonde levensstijl en het algehele welzijn. Het kruid is rijk aan ijzer en koper en bevat bepaalde stoffen die kunnen helpen bij aderproblemen. Ook wordt fenegriek gebruikt om gewichtstoename te bevorderen bij mensen die wegens gezondheidsredenen slecht aan kunnen komen. Bovendien heeft fenegriek ontstekingsremmende eigenschappen en draagt het bij aan de galproductie. Daarnaast is uit studies gebleken dat fenegriek kan bijdragen aan gunstige effecten op de bloedsuikerwaarden. Fenegriek is dus een kruid dat een unieke werking heeft en dat voor vele doeleinden toepasbaar is.

Fenegriek kaas

Het verwerken van fenegriek in kaas leidt tot een interessante nieuwe smaaksensatie, die gekarakteriseerd kan worden als nootachtig. De smaak van de fenegriekzaadjes is dan ook vergelijkbaar met de smaak van walnoten, alleen is de textuur anders omdat het zaadjes zijn. Dit kun je vergelijken met bijvoorbeeld venkelzaadjes of komijnzaadjes, die ook regelmatig in kazen worden verwerkt. De fenegriek kaas kent verder een regulier maakproces dat vergelijkbaar is met andere kazen. Dat betekent, hoe langer de kaas rijpt, hoe rijker de smaak is. Fenegriek kazen kun je op verschillende manieren maken maar vaak zijn de kazen mild gerijpt om de fenegriek smaak goed naar voren te laten komen. Ze worden vervaardigd met gethermiseerde melk.

Thermiseren

Thermiseren is een proces dat lijkt op pasteuriseren: de melk wordt gedeeltelijk verwarmd. Hierdoor worden bepaalde bacteri├źn en enzymen ge├»nactiveerd, waardoor de kaas langer houdbaar blijft. Thermiseren zit tussen het werken met rauwe melk en pasteuriseren in. De melk wordt in feite boven de 40 graden gebracht, maar blijft onder de 72 graden die bij pasteuriseren gehaald wordt. Thermiseren heeft invloed op de smaak in die zin dat deze er iets door afgezwakt wordt. Dit is echter bij fenegriek kaas geen probleem: doordat het al die nootachtige smaak heeft past een wat mildere kaassmaak daar zeer goed bij. Fenegriek kaas is dus zeker nieuwe kaas met sterallure op jouw kaasplankje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *